odškodnine

Če vložite zahtevek za osebno poškodbo in lahko pokažete, da so posledice nesreče imele kakršen koli dolgotrajen ali trajen učinek – ki ga pogosto imenujemo “preostala poškodba” – kot brazgotinjenje ali togost sklepov, višina vaše škode nagrada lahko močno naraste. Preprost (in morda očiten) razlog za to je, da tudi razmeroma majhna preostala invalidnost ali poškodovanost lahko v daljšem časovnem obdobju vpliva na vaše življenje. In seveda, tem bolj ko vpliva na vaše življenje (službo, dom ali rekreacijo), večji bo vpliv na vrednost vaše osebne poravnave škode .

Oglejmo si nekaj običajnih vrst preostalih poškodb, ki so lahko predmet odškodnine in kako lahko zagotovite, da so morebitne dolgotrajne poškodbe dokumentirane.

Pogoste preostale ali trajne poškodbe

Ena zelo pogosta stalna poškodba je brazgotina, ki je nastala zaradi prvotne poškodbe ali zaradi nujne medicinske oskrbe . Posebej obsežne ali izrazite brazgotine lahko povzročijo precej škode, tako iz kozmetičnih razlogov kot tudi zaradi tega, ker lahko brazgotinsko območje naredi meso manj prožno. Če na kateremkoli sklepu ali drugem delu telesa, ki se upogiba, nastanejo brazgotine – na primer vezanje prstov ali prstov -, lahko to povzroči trajno, čeprav rahlo izgubo gibljivosti, kar lahko upraviči večje poškodbe.

Pravilno ali napačno se nadomestilo za izkrivljanje poveča, če je normalno viden poškodovan del telesa. Brazgotine, ki jih ponavadi oblečejo oblačila, običajno ne veljajo za odmevne. Medtem ko so ponavadi ponudniki zavarovanja dovolj pametni, da vedo, da ne smejo odkrito razpravljati o družbenih pristranskostih (zlasti ne neposredno s poškodovano osebo), se zavedajte, da lahko nekateri predsodki vplivajo na sodno odločitev nekaterih zavarovalnic, ko gre za brazgotinjenje.

Za žensko, ki dobi trajno brazgotino, pogosto velja, da jo je prizadela bolj kot moški z identično brazgotino. Mlada samska ženska bi lahko prejela več brazgotin, kot bi bila starejša poročena ženska.

Eden od načinov, da zavarovalnici pokažete, koliko je vredna vaša brazgotina, je pridobitev zdravniškega mnenja o stroških odstranitve ali popravljanja brazgotine. Prosite zdravnika, da vas napoti k plastičnemu kirurgu za mnenje o tem, ali bi lahko odstranili vašo brazgotino, in posebej vprašajte, koliko bi tak postopek stal. Nato lahko vključite stroške pregleda, ki jih opravi plastični kirurg, in potencialne stroške popravila v stroške zdravljenja, ki jih porabite, da ugotovite, koliko je vreden vaš primer. Zlasti vključite stroške odstranjevanja brazgotin – ne glede na to, ali boste dejansko opravili tak postopek ali ne – v vaše pismo o zavarovanju zavarovalnice.

Poškodbe hrbta ali sklepov. Na splošno, če imate poškodbo diska v hrbtenici ali zoženje, premik ali drugo poškodbo vretenca ali poškodbo dislokacije, ligamenta ali hrustanca katerega koli sklepa, boste najverjetneje utrpeli kakšen trajni učinek, četudi rahlo.

Bolečina se lahko umiri in poškodba se lahko stabilizira ali “razreši”, kot pravijo zdravniki, vendar obstaja zdravniška verjetnost, da se bodo nekatere bolečine, nelagodje ali pomanjkanje gibljivosti nadaljevale ali se bodo ponovile na starost.

Prepričajte se, da je v vaših evidencah zapisana preostala poškodba

Če ste imeli takšno poškodbo, bi moral vaš odškodninski zahtevek navesti, da je vaša poškodba trajna, zato si zaslužite višjo odškodnino. Če lahko zdravnika v zdravstvenih kartonih navajate na možnost trajnega ali preostalega učinka, boste imeli dokumentirano podporo za vašo trditev. Najpreprostejši način, da se zdravnika pozanimate o trajnih učinkih, je vprašati.

Pred zadnjim delom zdravljenja povprašajte zdravnikovo mnenje o tem, ali obstaja verjetnost (zdravniki le redko govorijo v nečem bolj določenem kot o “verjetnosti”), da imate morda ponavljajoče se ali degenerativne težave (ki se pokažejo kasneje v življenju) kot posledica vaše poškodbe. Če je odgovor pritrdilen, prosite, da ga zdravnik zabeleži v svoji zdravstveni kartoteki. Če vas zdravnik vpraša, zakaj želite to zapisati, ni razloga, da ne bi rekli, da ga želite zaradi zavarovalnega zahtevka, ki ga vložite proti osebi, ki je povzročila vašo nesrečo.

Tudi če zdravnik ne upošteva verjetnosti trajnih težav, vam v pogajanjih o poravnavi škode z zavarovalnico še vedno dovoljuje, da omenite prihodnje težave s kakršno koli poškodbo sklepa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja