klima naprave

V teh vročih dneh si mnogi težko predstavljajo življenje brez klimatske naprave. Mnogi si ga niti ne morejo. Čeprav so klimatske naprave res zaslužne za to, da lahko tako v vročih kot tudi mrzlih dneh delamo udobno, pa imajo tudi drugo plat. Klima naprave namreč lahko povzročijo mnoge zdravstvene težave, v kolikor jih ne uporabljamo pametno in premišljeno. Poglejmo si, katere zdravstvene težave so posledica (nepravilne) uporabe klimatskih naprav in kako klimatske naprave uporabljati pametno in zdravju-prijazno.

Ko nas vročina in vlaga preplavita, se sprašujemo, kako bi sploh preživeli brez klimatske naprave. Najlažje je vklopiti klimo takoj, ko je temperatura neudobna, vendar pa to lahko škoduje več kot le denarnici.

Stare in slabo vzdrževane klime so se pokazale kot razlog za mnoge težave, vključno z dihalnimi pogoji in širjenjem nekaterih bolezni .

Na srečo je takšno tveganje zelo enostavno zmanjšati. Ker je klimatska naprava zdaj prisotna skoraj povsod – v naših domovih, avtomobilih in pisarnah – je pomembno vzdrževati čiste enote, da bi zaščitili kakovost zraka v zaprtih prostorih in osebno dobro počutje.

klima naprave vročina

Ena od priljubljenih storitev, ki jih lahko naredite, je čiščenje zračnega kanala. Medtem ko EPA ne more zagotoviti dokazov, ki bi podpirali trditev, da bo čiščenje zračnih kanalov vašega doma vsako leto zmanjšalo zdravstvene težave, priporočamo, da jih očistimo, če je vidna rast plesni ali kopičenje prahu.

Strokovnjaki iz industrije opozarjajo tudi na zdravstvene težave, povezane z vidnim prahom in plesnijo. “Obstaja več razlogov za to, da strokovni tehnik HVAC vsako leto oceni ali očisti vaš klima sistem, preden ga začnete uporabljati.”

“Notranji del klimatske naprave ustvarja kondenzacijo vse poletje, ko klimatska naprava deluje, in je glavni katalizator podlaga za rast plesni,” ker je sistem pozimi pozabljen, se plesni lahko širijo in rastejo, in če niso pravilno očiščeni, lahko povzročijo težave z dihanjem in t.i.” umazan vložek. “

Puhalo in motor sta lahko tudi pokrita s prahom, kar je vir hrane za plesen, ki uspeva.

plesen

Je bil pred kratkim obnovljen del vašega doma? To je še en dober razlog za čiščenje vaših zračnih kanalov. Prenova doma, še posebej, če so bile narejene spremembe za odstranjevanje azbesta ali barve na osnovi svinca, lahko povzroči, da se nezaželeni odpadki ujamejo v cevovode.

Čiščenje odpadkov pred začetkom uporabe vaše enote AC za poletje zagotavlja, da ne boste na koncu krožili prahu in delcev zaradi obnove po vašem domu.

Poleg tega, da imate profesionalne čistilne kanale za zrak, lahko naredite še druge korake, da bo vaša klimatska naprava varnejša. Preberite, če želite izvedeti več o slabi kakovosti zraka in kako ga lahko izboljšate.

Kako lahko vaša klima naprava povzroči slabo kakovost zraka v vašem domu?

Večina stanovanjskih enot klima naprav ponovno kroži zrak v zaprtih prostorih in tako varčuje z energijo. To lahko negativno vpliva na kakovost zraka v zaprtih prostorih brez najmanj 15 kubičnih metrov zunanjega zraka na minuto na osebo. Če osnovno vzdrževanje, kot je zamenjava filtrov, ni izvedeno, je pretok zraka omejen.

Ko so filtri umazani, ne preprečujejo vstopa alergenov, pesticidov in drugih zunanjih dražilcev v vaš dom.

Okenske enote, ki niso pravilno zaprte, spuščajo zunanji zrak, kar ogroža delo enote. Vaša enota za izmenični tok bo morda morala delovati več in trdo delati, da bo vaša hiša ostala na želeni temperaturi.

Kako se lahko zaščitite pred onesnaževanjem zraka klima naprave?

Preverite navodila proizvajalca za čiščenje ali zamenjavo zračnih filtrov. Odprite okna toliko, kot lahko. Svež zrak naj kroži v vašem domu in izpirajte onesnaževalce. Strokovnjakov HVAC naj opravijo letne preglede vzdrževanja.

Kupite novo klima napravo na vsakih 10 let. S tem preprečite bakterije in plesen pred vstopom v prostor.

Vklopite temperaturo ali pa popolnoma izklopite napravo, ponoči ali ko je hiša prazna. Poskusite uporabiti samo ventilatorski način na enoti AC. Ne pozabite na AC enoto v vašem avtomobilu.

Prepričajte se, da spremenite zračne filtre v kabini vsakih 12.000 do 15.000 milj, da zagotovite čisto vožnjo.

Obstaja veliko majhnih korakov, ki jih lahko naredite, da zaščitite sebe in svojo družino pred onesnaženjem zraka, ki ga povzroči umazana klimatska naprava. Pogosto gre preprosto za razmislek o tem in se spomnite, da morate ukrepati pred začetkom poletja.